Korespondenca emailov med skupino in klubom

Zaradi nekorektnosti NK Olimpija objavljamo korespondenco pogovorov med navijaško skupino Green Dragons in klubom.

16.3.2015 –

Pozdravljeni,

Vodstvo Navijaške skupine Green Dragons po seriji sestankov, ki so se zgodili med nami in ŠD kluba Miletom Ačimovičem predlaga prvi korak v reševanju spora.

Na sestanku, ki je bil v petek, smo predlagali, da klub v enem tednu pripravi dokument, ki bo podlaga za bodoči dogovor med navijaško skupino in klubom. Želimo, da v dokumentu predstavite svoje videnje našega sodelovanja z vami na vseh področjih, kjer menite, da je sodelovanje možno. 

Vaš odgovor pričakujemo do naslednjega ponedeljka, 23.3., dokument pa bomo predstavili našim članom, hkrati pa, po dogovoru s ŠD zahtevamo, da je naše dogovarjanje tajno.

Lep pozdrav, Green Dragons Ljubljana

26.3.2015 –

Pozdravljeni.

V imenu NK Olimpija Ljubljana vam pišem v upanju, da se z omenjenimi predlogi s strani kluba, ki bodo nekakšen začetni iniciator pri razreševanju odnosov na relaciji klub – navijaška skupina Green Dragons, počaka do naslednjega tedna, saj kot veste, je omenjena tematika povezana tudi s predsednikom kluba oziroma njegovim pogledom na trenutno stanje in morebitno rešitev le-tega. Namreč večkrat sem poskušal načeti to temo, a ga je zaradi zasedenosti zelo težko dobiti za več kot 5 minut. Vsi pa se dobro zavedamo, da ta tematika zahteva poglobljen pristop in navedbo sistematskih rešitev, ki bi v bližnji prihodnosti privedli do pozitivnega razpleta. Zato vas prosim, da potrpite do naslednjega tedna, ko bodo stališča kluba jasno opredeljena. Lep pozdrav. Milenko Aćimović, športni direktor NK Olimpija Ljubljana

2.4.2015 –

Od mojega prihoda v klub, to je bilo leta 2008, pa vse do današnjega dne sem se trudil po svojih najboljših močeh za urejen odnos z navijaško skupino Green Dragons. Ji pomagal na različne načine (denarna sredstva za navijaške rekvizite, ob njihovi 25. obletnici obstoja,…), sčasoma pa ugotovil, da je vsakršna oblika sodelovanja z omenjeno skupino praktično nemogoča. Vse se je začelo po tem, ko sem ugotovil, da so denarna sredstva, ki sem jih namenil navijaški skupini Green Dragons za nakup navijaških rekvizitov, porabljena za povsem druge namene. Eden izmed teh je bila preprodaja vstopnic za domače tekme kluba, kot tudi prodaja artiklov z obeležji navijaške skupine Green Dragons, namesto da bi taisti člani kupovali klubske izdelke in s tem pokazali, da jim je resnično mar za Olimpijo. Kot izjemno velik problem štejem neokusno zastavo z mojo prečrtano glavo. Omenjeni »rekvizit« se pojavlja na vsaki gostujoči tekmi našega moštva, kot tudi na določenih dogodkih v tujini. Še večja težava pa se kaže v tem, da sem bil v prisotnosti svojih družinskih članov na tekmah deležen neokusnih žaljivk, kar je velik absurd, saj moja družina nima nič pri tem. Kot predsednik kluba, to moram posebej poudariti, nimam težav z navijaško skupino kot tako, temveč z določenimi posamezniki, med katerimi bi izpostavil vodjo, Jurija Oblaka. Omenjeni je že večkrat poskušal razrešiti zadeve (nesporazume) s pomočjo fizičnega obračunavanja. Med drugim je »prisolil« zaušnico Andražu Šporarju, poškodoval (s pomočniki) vozilo Nika Omladiča in želel fizično obračunati zMarkom Vukčevićem. Omenil bi še primer, ko je Jurij Oblak v delovnih prostorih kluba uničil del njegove lastnine (prenosni računalnik nekdanjega direktorja Ljuba Grlića). Vse našteto dovolj zgovorno priča o dejstvih, ki nasprotujejo načelom konstruktivnega sodelovanja. Torej, dokler bo vodja navijaške skupine Jurij Oblak, se klub ne želi pogajati o vrniti Green Dragonsov na stožiško severno tribuno. Predsednik ŠDNK Olimpija Ljubljana

Izet Rastoder

9.4.2015 –

Spoštovani! V imenu skupine Green Dragons se vam, predsedniku NK Olimpije,  zahvaljujemo za odgovor. Želimo si, da bi po več kot enem letu končno vzpostavili normalne stike z NK Olimpijo, na upravo katere naslavljamo tudi sledeči email. Radi bi poudarili, da smo v navijaški skupini Green Dragons vseskozi bili in tudi bomo pripravljeni na pogovore in kompromise. Naš dopis je bil sredstvo za približevanje klubu, ker smo želeli z njim reševati prihodnje odnose med navijaško skupino in klubom. Vsaka stran ima mnogo očitkov, a z očitki ne bomo rešili ničesar. Vsekakor nismo želeli pogrevati stvari iz preteklosti.

Za začetek moramo pojasniti nekaj dejstev, ki jih v klubu očitno ne veste. V vsej zgodovini skupine Green Dragons nikoli ni o vseh stvareh odločala ena oseba. Vedno je bila to skupina ljudi, formirana v jedro oz. vodstvo skupine, ki pa seveda ima svojega predstavnika. Do sedaj je to bil Jurij Oblak, ker pa ste sami zapisali, da z njim ne želite več pogovarjati, se je sam, za voljo skupine, kluba in predvsem naših nadaljnjih odnosov umaknil iz tega položaja. Od sedaj naprej sva vam kot kontaktni osebi na voljo Matija in Matjaž, pogovore bi pa še vedno radi vodili pisno, preko email naslova. Zelo nas je presenetilo spoznanje, da v klubu očitno ne poznate osnov navijaškega gibanja in navijaških skupin. Povsod, po celem svetu, ima vsaka navijaška skupina svoje artikle, ki jih prodaja večinoma svojim članom. S prihodkom od prodaje teh artiklov si navijaške skupine sofinancirajo gostovanja, kupujejo rekvizite… skratka omogačajo svoj obstoj. Poleg tega nobenemu članu ne prepovedujemo nakupa klubskih artiklov, ravno obratno, ogromno naših članov nosi vaš merchandise. Še vedno pa v vašem dopisu niste pojasnili kako si vi predstavljate naš medsebojni odnos v prihodnosti. Zanimajo nas predvsem naslednje stvari:

  1. Kako si predstavljate vstop članov in nečlanov navijaške skupine Green Dragons na severno tribuno?
  2. Kako si predstavljate sodelovanje kluba in skupine na gostovanjih?
  3. Kako si predstavljate sodelovanje kluba in skupine pri prodaji artiklov?
  4. Kako si predstavljate izraževanje svobode govora na tekmah NK Olimpije?
  5. Kako si predstavljate ostalo sodelovanje kluba in skupine?

NK Olimpija Ljubljana se vnaprej zahvaljujemo za odgovor, Green Dragons Ljubljana